"Máte zdravotní problémy (neinfekční) po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad Vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte!," uvádí se na portálu.
Cílem nového systému je shromáždit data, která dosud nikdo v Česku neeviduje. Analýza získaných informací může vést k návrhům preventivních a nápravných opatření. Vytvořený systém by měl spolupracovat s podobnými systémy v dalších zemích EU. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.
Nepříznivé reakce hrozí hlavně u potravin nového typu, doplňků stravy a potravin s přídatnými látkami. Nutrivigilance nezahrnuje potraviny a nápoje, jež vyvolají nepříznivou reakci, kterou lékař označí například jako salmonelózu či kampylobakteriózu. Naopak sem patří nové potraviny skládající se z mikroorganismů, hub nebo řas, rostlin a živočichů, s výjimkou potravin a složek potravin získaných tradičními metodami šlechtění a chovu, jejichž bezpečnost byla prokázána dlouhodobým užíváním.
K novým potravinám či složkám se řadí například Morinda citrifolia - NONI juice, semínka Chia, ořechy Nangai, fytosteroly, koagulovaná bílkovina a hydrolyzát z brambor, salatrimy, olej ze semen Allanblackia, trehaloza a izomaltuloza, lykopen produkovaný plísní Blakeslea trispora, lykopen z rajčat a astaxantin z řas.
zdroj: ČTK