Tůma oznámil předčasně rezignaci z funkce šéfa ČNB

15. 04 2010 | Šéf České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma ve čtvrtek oznámil, že se k 30. červnu 2010 vzdává svého mandátu. Rezignační dopis předal prezidentu Václavu Klausovi už v úterý odpoledne.

Šestiletý mandát měl Tůmovi původně skončit 12. února 2011, mluvčí ČNB Marek Petruš. Z Tůmova prohlášení k rezignaci vyplývá, že se rozhodl  s ohledem na to, že ČNB není v kritické situaci. Zároveň chce přispět i k urychlení procesu výběru nového guvernéra a dalších členů, kterým v únoru 2011 končí mandát.

Prezident Václav Klaus, který jmenuje členy bankovní rady a tedy i guvernéra centrální banku, neočekává negativní dopad Tůmova rozhodnutí složit mandát na fungování centrální banky

. "Prezident věří, že naše centrální banka bude i nadále fungovat jako doposud a že tento krok nebude mít žádné negativní ekonomické důsledky," dodal mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

více na http://finweb.ihned.cz/c1-42564190-necekane-tuma-oznamil-predcasnou-rezignaci-z-funkce-sefa-cnb

.

Speciály

Naše magazíny