Jáhly ochrání nejen před únavou a depresí

Tato vysoce výživná a bezlepková potravina získávající se odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, se řadí mezi jednu z nejstarších asijských kulturních plodin vůbec.

Jáhly jsou vysokým zdrojem železa, hořčíku, fosforu, vitaminu B1 a B2. Chrání před chudokrevností, únavou i depresemi, dokonce pomáhají při hubnutí a tradiční čínská medicína je řadí mezi potraviny, které zahřívají.

Jáhly patřily k těm nejběžnějším potravinám, které se u nás po celá staletí jedly. Jednou z jejich hlavních předností je dobrá snášenlivost a stravitelnost. Jsou obilovinou, která má nejnižší alergizující potenciál, někdy se uvádí, že jsou zcela nealergizující. Zároveň jsou dobře stravitelné, proto se hodí třeba i pro miminka už v rámci prvních příkrmů.

Jak je připravovat
Jáhly se připravují nejčastěji jako sladké kaše. Lze je ale také využít jako přílohu, do rizot, jako zavářku do polévek nebo do salátů, vykouzlíte z nich vynikající knedlíky nebo upečete staročeský jahelník se švestkami a mákem.

Vynikající, zdravé a chutné jáhly si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.