Tomáš Mašín začne na podzim natáčet film Zatím dobrý

Film mapující příběh protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů s názvem Zatím dobrý hodlá jejich vzdálený příbuzný Tomáš Mašín začít natáčet na podzim. Přední tvůrce reklam, který debutoval v roce 2009 celovečerním snímkem 3 sezóny v pekle oceněným třemi Českými lvy, chtěl s natáčením začít už před dvěma lety, na nákladný projekt však těžko sháněl finance.

"Právě rozpočet ve výši 80 milionů korun je důvodem, proč natáčení začne v Rize. Do Lotyška se vrátíme na jaře příštího roku na hlavní část natáčení, která zahrne i lokace v Polsku, Česku a také v Sofii. Právě tam jsme nalezli místa připomínající Prahu 40. let minulého století," řekl dnes Mašín ČTK. S legendami protikomunistického je odboje vzdáleně spřízněn; jeho prapradědeček byl prastrýcem kontroverzních odbojářů.
 
Scénář mu nabídl Jan Novák, který téma zpracoval v knize Zatím dobrý. Ve výročních cenách Magnesia Litera se stala publikací roku 2004. Na vývoji scénáře se podílel producent Rick McCallum. Do kin by se snímek mohl dostat koncem příštího roku či v roce 2015.
 
Podle režiséra ztvární Josefa Mašína syn muzikanta Vladimíra Mišíka Adam, který se už objevil ve Zdivočelé zemi. Ctirada Mašína si zahraje Oldřich Hajlich známý z Pusinek i řady televizních seriálů. V roli Milana Paumera, kterému se s oběma bratry probil na Západ, se objeví Vincent Navrátil, syn Veroniky Žilkové. I on má za sebou několik seriálů; na svůj debut coby mimina ve Švankmajerově Otesánkovi se ale nepamatuje. Sestru obou bratrů ztvární Anna Linhartová. Projektu se mají zúčastnit i zahraniční herci.
 
Bratři Mašínové se prý k nápadu svého jmenovce postavili příznivě, Josef Mašín dokonce s režisérem prošel trasu jejich útěku bývalým východním Německem. S jeho zesnulým bratrem Ctiradem se režisér osobně nesetkal. "Jako jedni z mála se neváhali postavit na ozbrojený odpor v rámci třídního boje, což je zde v Čechách zcela výjimečná záležitost," vyzdvihl jejich význam režisér.
 
Fascinuje ho dobrodružný příběh pěti kluků, kteří celý měsíc unikají celé armádě policistů a vojáků disponujících těžkou technikou. O tom, zda byli teroristy či hrdiny, mají rozhodnout diváci.
 
Při ozbrojeném boji skupiny bratří Mašínů zemřelo několik lidí. Její členové se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s Německou demokratickou republikou a zastřelili několik příslušníků policie. Předtím zabili pokladníka Josefa Rošického a dva členy Sboru národní bezpečnosti. Druhého podřezal Ctirad Mašín, když byl muž v bezvědomí po omámení chloroformem.
 
Skupina měla šest členů. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, který se však jejich dobrodružné cesty osobně nezúčastnil, byli zatčeni a popraveni. Ctiradu a Josefu Mašínovým a Milanu Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Paumer se po roce 1989 vrátil do vlasti; Mašínové návrat odmítli.
 
zdroj: ČTK